Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η τοποθέτηση του Μάριου Κρητικού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (19-20/6/2014)

Σύντροφοι.

Η εισήγηση της Π.Γ. προς την Κ.Ε. είναι ελλιπής, απλώς περιγράφει και δεν αξιολογεί την πορεία του κόμματος στις τριπλές εκλογές , δεν αναλύει τον λόγο για τον οποίο οι στόχοι που έθεσε το κόμμα έμειναν στόχοι και από αυτή την άποψη η εισήγηση είναι μονόπλευρη , όχι αντικειμενική και δεν βοηθάει.
Έχεις την εντύπωση ότι ο σκοπός της είναι να επιβάλλει την πλήρη συσκότιση.

Όμως θέλουμε ένα κόμμα που να μην κουκουλώνει τα προβλήματα, αντίθετα να τα αναδεικνύει και να βγάζει θαρραλέα συμπεράσματα.

Θα θυμίσω λοιπόν ότι η γραμμή του κόμματος ήταν να «κοκκινίσει ο χάρτης » , και δεν κοκκίνισε, ήταν « τρεις κάλπες μία επιλογή » και οι πολίτες απάντησαν με τρεις επιλογές.

Γιατί, σύντροφοι, τους αντιμετωπίσαμε σαν απλούς ψηφοφόρους και επί πέντε μήνες αγνοήσαμε τις υπάρχουσες τοπικές κινήσεις και

Α) Πολλές οργανώσεις μελών έφθασαν στα όρια της διάσπασης όταν έγινε προσπάθεια να φυτευτούν ξένοι προς την βάση υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Υπήρχε άλλη πρόταση (;) , υπήρχε. Εμείς οι δύο που εκλεγήκαμε στην Κ.Ε. με την συλλογικότητα των « Ανένταχτοιν εντός ΣΥΡΙΖΑ » είχαμε μεταξύ άλλων προτείνει

« … ότι στις τοπικές κοινωνίες όπου οι κάτοικοι ξέρουν καλύτερα την ιστορία και το ήθος των συμπολιτών τους, η στάση του κόμματος θα πρέπει να είναι η στήριξη αυτόνομων σχημάτων …» και ψηφίστηκε μόνο από εμάς.

Αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι στην συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 2 Φλεβάρη όπου ο Πρόεδρος και η Π.Γ. αντί να αναδείξει την λειτουργία της Κ.Ε. , να ανυψώσει τον ρόλο της διάλεξε τον εύκολο δρόμο της συγκέντρωσης στα χέρια της όλων των αρμοδιοτήτων υπερδιόγκωσε τα δικαιώματά της υποκαθιστώντας πλήρως την Κ.Ε.

Αλλά για αυτόν τον εκφυλισμό της ιδιότητας του μέλους της Κ.Ε. την κύρια ευθύνη φέρουν τα ίδια τα μέλη της Κ.Ε. που δέχτηκαν να παίξουν το ρόλο της κούκλας στο κουκλοθέατρο της Κ.Ε.

Σε εκείνη την Κ.Ε. το κόμμα οδηγήθηκε στην απόφαση ορισμού των υποψηφίων , την πρόταση 13+1 που θα υλοποιούσε τον στόχο του κόμματος (!!!!) , με τον πιο στυγνό και αυθαίρετο συγκεντρωτισμό.

Β) Ποιό ήταν το χρώμα της προεκλογικής εκστρατείας του ψηφοδελτίου « Δύναμη Ζωής ».

Ψηφοδέλτιο, όχι παράταξη αφού αυτή συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές.

Κυριάρχησε η διαφήμιση και η αναφορά στον «κακό αντίπαλο». Οι θέσεις, ο αριστερός λόγος, η διαφορετική αντίληψη έλειψαν από αυτή την εκστρατεία. Η απεύθυνση στο εκλογικό σώμα δεν είχε στοιχεία ενισχυτικά της οικοδόμησης αριστερής συνείδησης. Αποδέχεται την ηγεμονία της συντηρητικής ιδεολογίας και των αξιών που κυριάρχησαν την προηγούμενη περίοδο.

Γ) Το σύνθημα «25 ψηφίζουμε – 26 φεύγουν » όχι μόνο δεν μας βοήθησε αλλά και μας εξέθεσε, γιατί πρώτον «είναι ακόμη εδώ» αλλά και γιατί δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο ότι υποτιμήθηκε ο αντίπαλος. Παρά το γεγονός της σημαντικής νίκης στις εκλογές , οι κομματικές οργανώσεις είναι πληγωμένες και το κόμμα περιμένει απαντήσεις στις καταγγελίες για την αυτονόμηση κέντρων αποφάσεων ,γύρω από τον Πρόεδρο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να υποτιμούμε τις δυνάμεις και τις αντοχές ενός συστήματος που κυβερνά τη χώρα αδιάλειπτα επί 70 χρόνια αφού σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου η πολιτική του κόμματος για το επόμενο διάστημα περιορίζεται στον προσεταιρισμό πολιτικών προσώπων ώστε να μη συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση αναιρείται η απόφαση του Συνεδρίου για τις Συμμαχίες αφού προτείνεται η συνεργασία με πρόσωπα που υπηρέτησαν μνημονιακές πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει άμεσα μία ουσιαστική πολιτική δύναμη της Αριστεράς που θα διεκδικεί την εξουσία και με βαθειά επιρροή στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Με την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια πλήρης διερεύνηση και ανανέωση στην πολιτική γραμμή, στη γενική νοοτροπία και στη λειτουργία του κόμματος με διαδικασίες που θα πάρουν μέρος όλα τα μέλη του κόμματος.

Χρειάζεται μία ειλικρινής και οργανωμένη προσπάθεια λειτουργίας των οργάνων του κόμματος, των κομματικών οργανώσεων και της Κ.Ε η οποία δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές. Επίσης της Π.Γ. , που ως αποτέλεσμα της εκλογής της, λειτουργεί με την δεδηλωμένη των συσχετισμών και είναι τουλάχιστον υποκρισία οι σημερινές τοποθετήσεις κριτικής από συντρόφους που επέβαλαν αυτές τις διαδικασίες.

Χρειάζονται προτάσεις για μία δημιουργική ενότητα, σήμερα που είναι ακόμη ευνοϊκές οι στιγμές.

Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο και το κόμμα αποκτάει σταδιακά αλλά σταθερά αρχηγικά χαρακτηριστικά μακριά και έξω από τις αρχές της Αριστεράς και απαιτείται διόρθωση και αντίδραση από όλους μας.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Τοποθέτηση στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 19-20/6/2014

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *