Αναδημοσίευση από το left.gr
της Αννας Μαντέλου
( Aλτουσέρ). Ακόμη και όταν εκπροσωπεί τους καταπιεσμένους δεν παύει να είναι μέρος ενός «πολιτικού παιχνιδιού», που αναπαράγει και νομιμοποιεί τις υπάρχουσες κοινωνικές σχέσεις.
Η εκπροσώπηση αποτελεί έναν ιδεολογικό αντίπαλο της καπιταλιστικής εξουσίας μόνο αν είναι παρακολούθημα της κοινωνικής αντίστασης με στόχο την αποτελεσματική εξουδετέρωση των μηχανισμών αστυνομικής καταστολής και ιδεολογικής χειραγώγησης από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής επικοινωνίας προκειμένου να επικρατήσουν οι βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των τριπλών εκλογών της 18-25 Μάη 2014, πρέπει να λάβει υπόψη της τρεις παράγοντες:
Πρώτο , την φύση του κόμματος μας, τις εγγενείς αδυναμίες του, -που έχουν αναλυθεί από πολλούς συντρόφους και με διάφορες οπτικές- και την σχέση του με τα κινήματα.
Το επίπεδο του ανταγωνισμού του με τους πολιτικούς του αντιπάλους, και αν αυτό το επίπεδο δημιουργεί ελπίδα για πραγματική άμεση συμμετοχή των μέχρι τώρα ανενεργών πολιτών, ώστε να απαιτήσουν την συνδιαμόρφωση της πραγματικότητας της ζωής τους, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του θανάτου.
Την λυσσαλέα μάχη που αναπτύσσει το γηρασμένο καθεστώς των αντιπάλων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την επιβίωσή του.
Μετά τις θριαμβευτικές ιαχές της νίκης μας, ας δούμε νηφάλια τα αριθμητικά στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων:
Η πτώση της συγκυβέρνησης της Ν.Δ. κατά 7% και του ΠΑΣΟκ ( ΕΛΙΑ) κατά τo 1/3.
Εμείς πρωτιά με πτώση όμως κατά 0,3 %, από 1.655.000 ψήφους πήραμε 1.590.208 στις ευρωεκλογές.
Το ΚΚΕ από 4,5% τον Ιούνη, πήρε 6,11 % και 277.227 ψήφους αλλά κατώτερο του ποσοστού του Μαίου του 2012, (8,48% με 536.000 ψήφους).
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινήθηκε όπως το ΚΚΕ, είχε άνοδο 0,39 αλλά τον Μάιο είχε λάβει 1,19 % και 75.416 ψήφους.
Ο Αλαβάνος δεν είχε καμία τύχη με 0,91%.
Η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε στο 1,20%
Η Χρυσή Αυγή ανέβασε το ποσοστό της στο 9,39%.
Και είναι ενδεικτικός ο πίνακας των ποσοστών μας, στις εργατικές γειτονιές που παρατηρείται και η αύξηση της Χ.Α.
Στην τελική ανάρτηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις ευρωεκλογές 2014 υπάρχουν μικρές διαφορές ( Περιστέρι 23.241 ψήφοι αντί 22.797 του ανωτέρω πίνακα, Ιλιον 11.231, και Αιγάλεω 12.453).
Καινούργιο φαινόμενο σε αυτές τις εκλογές είναι ο Μπερλουσκονισμός στα αποτελέσματα του Πειραιά και του Βόλου, όπου οι παράγκες και οι στοιχηματζήδες στοχεύουν τον οικονομικό έλεγχο των λιμανιών. Δεν τους αρκούν οι πολιτικοί-μαριονέττες.
Το Ποτάμι, που δημιουργήθηκε σαν κυματοθραύστης για το κόμμα μας, πήρε 6,6% και αποδεικνύει τον εγκλωβισμό των πολιτών στα κελεύσματα των ΜΜΕ.( πολλοί ψήφισαν εκπομπή).
Η ψήφος σε μικρά κόμματα ανήλθε στο ποσοστό 17,13% του συνόλου, με ποσοστό 2,69 για τον Καρατζαφέρη. (ψηψοδέλτιο με συμμετέχοντα τον Πλεύρη εκδότη της 4ης Αυγούστου).
Αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ΑΠΟΧΗ με ποσοστό 40,03% την δεύτερη Κυριακή και μικρότερο ποσοστό 38,44% την πρώτη Κυριακή. Και επίσης τα άκυρα- λευκά ανήλθαν σε ποσοστό 3,80% την πρώτη Κυριακή και 3,89% την δεύτερη Κυριακή.
Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτω για ν’ αναδείξω το περίπλοκο παζλ των αποτελεσμάτων, και αυτόν τον γρίφο πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε προκειμένου να δούμε τα όποια λάθη στην στρατηγική μας ( τα οποία επισημαίνουν πολλοί σύντροφοι) και τα καθήκοντα της νέας περιόδου και ας μην βιασθούν σύντροφοι μου να μου πουν ότι βλέπω μισοάδειο ποτήρι αντί μισογεμάτο, γιατί η αισιοδοξία προκύπτει μόνο από την εμμονή μας για αγώνες και όχι από πατέντες εξουσιολαγνείας που παρατηρούνται στις γραμμές μας.
Στρατηγικές που χρήζουν κριτικής.
Δυστυχώς από όλη την Ελλάδα μου έρχονται μηνύματα συντρόφων για τα λάθη μας σε αυτοδιοικητικές εκλογές:
Ετσι στην Πάτρα ενώ ψήφισαν οι τέσσερις οργανώσεις μελών άλλο υποψήφιο για Δήμαρχο ( και μάλιστα κλήθηκαν να ψηφίσουν τρεις φορές), το αυτοδιοικητικό σχήμα αποφάσισε άλλον υποψήφιο, που επέβαλλε σύντροφο που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο.
Οι σύντροφοι εκεί όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν αλλά το κυριότερο οι υποψήφιοι δεν ενεργοποιήθηκαν και μάλιστα την διανομή υλικού ανέθεσαν σε εταιρεία!!!
Στην Πρέβεζα διαμαρτύρονται υποψήφιοι του κόμματος και όχι απλά μέλη, ότι ετερόκλητες συμμαχίες διαφόρων συντρόφων και τάσεων, σε συνεργασία με τους στρατηγούς μας της αυτοδιοίκησης παραβιάζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και επιβάλουν πρόσωπα που δυστυχώς δεν περνάνε στον δεύτερο γύρο.
Στα πλαίσια των ίδιων μεθοδεύσεων διαλύουν την οργάνωση στο Δήμο Καναλακίου , επιβάλουν δε υποψήφιο δήμαρχο με συμμετοχή μνημονιακών παραγόντων που ουσιαστικά χάρισε από τον πρώτο γύρο στον δεξιό υποψήφιο τον Δήμο.
Λόγω δε της αναταραχής πολλοί δικοί μας ψήφοι οδηγήθηκαν από τον πρώτο γύρο στον υποψήφιο της δεξιάς , με αποτέλεσμα να χάσει την εκλογή η συντρόφισσα Γεροβασίλη από τον πρώτο γύρο.
Στο Κιάτο ( Δήμο Σικυώνος) κατεβάσαμε κομματικό ψηφοδέλτιο- με υποψήφιους συγγενείς του πρώην συντονιστή της Ο.Μ.- στις δημοτικές εκλογές ενώ δεν είχαμε προηγουμένως συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να ηττηθούμε πανηγυρικά με ποσοστό 5,33%.
Και επίσης στην ίδια οργάνωση μελών είχαν εκδώσει απόφαση ενάντια στην υποψηφιότητα Βουδούρη αλλά δεν εισακούσθηκαν από τους «επαϊοντες».
Και το κυριότερο όταν οι σύντροφοι μας, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές μίλησαν στην πλατεία του Κιάτου δύο φορές , ο κόσμος που κινητοποίησε η οργάνωση δεν ήταν παραπάνω από 50 άτομα ( ενώ ψήφισαν την δημοτική παράταξη 833 πολίτες). Στις ευρωεκλογές σε ποσοστό μας ψήφισαν σε ποσοστό 24,75%, στον ίδιο Δήμο.
Εχω πολλά παραδείγματα δυσλειτουργιών των οργανώσεων και κυρίως έλλειψης δημοκρατίας με άσχημα αποτελέσματα να αναφέρω και φυσικά όλοι σας γνωρίζετε ανάλογα σε όλη την Ελλάδα.
Για παράδειγμα ενώ πρότεινε η οργάνωση του Αγίου Στεφάνου ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο την συντρόφισσα Μάνια Ε. γνωστή για την δράση της στο κίνημα των διοδίων και σε όλα τα κινήματα από δεκαετίες, δεν τοποθετήθηκε ως υποψήφια χωρίς μάλιστα καμία αιτιολογία.
Κατά την γνώμη μου οι υπεύθυνοι της οργάνωσης των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί με τις λαθεμένες επεμβάσεις τους στις Ο.Μ. τα μέλη των οποίων αντιμετώπιζαν ως αφισοκολλητές και όχι σαν συνδιαμορφωτές της πολιτικής του κόμματος δίχασαν τις οργανώσεις και επέτρεψαν να αναπτυχθούν προσωπικές στρατηγικές παλαιοκομματικού τύπου, να δημιουργηθεί διαγκωνισμός επιβολής μεταξύ των υποψηφίων και να απογοητεύσουν συντρόφους.
Η συγκεντρωτικότητα των οργάνων και η έλλειψη δημοκρατίας στις αποφάσεις οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Και ενώ η Αριστερά πάντοτε έδινε βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρώντας τις δημοτικές αρχές φυτώριο αντίστασης στην κεντρική εξουσία σήμερα δημιουργήθηκε με τις επιλογές μας, οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη την φωνή των τοπικών κοινωνιών, μία δυσαρμονία μεταξύ των αποτελεσμάτων στις Δημοτικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές, οι οποίες ήταν νικηφόρες.
Βέβαια υπήρχε ο κίνδυνος των πιέσεων των διαμορφωμένων ομάδων τοπικής εξουσίας, ( τα τοπικά λαμόγια) τα οποία αντλούσαν μέχρι τα μνημόνια τους Δημοτικούς πόρους, αλλά αυτές τις ομάδες έπρεπε συγκεκριμένα να κατονομάσουμε και να στοιχηθούμε με άλλες.
Αυτοί που σώσανε την τιμή μας ήταν η Ανοικτή Πόλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Ρένα Δούρου ο περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων Γαλιατσάτος , καθώς και τα ενωτικά αριστερά δημοτικά σχήματα της Αριστεράς που πήρανε τους Δήμους, όπως στο Χαλάνδρι.
Η νίκη μας στην περιφέρεια Αττικής ανοίγει νέους δρόμους για την γείωση του κόμματος στην κοινωνία, αρκεί να επιδείξουμε πλήρη διαφάνεια στην διαχείριση των κονδυλίων, ενημέρωση των πολιτών για όλα τα πεπραγμένα ακόμη και για τα δύσκολα προβλήματα, δημοψηφίσματα για αυτά, ώστε να μην μας ταυτίσουν με τον δικομματισμό της ρεμούλας και της συναλλαγής, άρνηση δημιουργίας ομάδων ημετέρων που ευνοούνται γιατί είναι «δικοί» μας.
Μόνο έτσι θα αποφύγουμε την ταύτιση μας με τα αστικά κόμματα. Η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και κυρίως του «Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας προς απόρους», πρέπει να γίνει όχι μόνο με διαφάνεια αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη που θα αναδεικνύεται.
Το Δημοτικό σχήμα της ανοικτής πόλης το οποίο είχε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό και αντίστοιχο ψηφοδέλτιο πρέπει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται, όπως αναδείχθηκε.
Οι πολλοί καλοί υποψήφιοι μας πέραν των εκλεγμένων, οι οποίοι πρόβαλαν ένα ριζοσπαστικό λόγο για την Αθήνα που θέλουμε, εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, χαράκτες, γιατροί κ.λ.π. με συγκεκριμένα μέτρα που θα απαντήσουν στα θέματα ανθρωπιστικής κρίσης με την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρήσεων και κινημάτων αλληλεγγύης και στο ζήτημα της ασφάλειας της πόλης ένα σχέδιο για την επανοικειοποίηση των γειτονιών της Αθήνας, πρέπει με προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας και ανάλογες ενέργειες μας να αναδείξουμε στους πολίτες ότι το πρόγραμμά μας δεν ήταν απλά μια παράθεση ιδεών αλλά η μόνη λύση για την Αθήνα της μνημονιακής καταστροφικής πολιτικής.
Είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξουμε ανοικτές συνελεύσεις σε γειτονιές που τις προβλέπει ακόμη και το αντιδραστικό νομοσχέδιο του Καλλικράτη.
Μπορεί να χάσαμε για λίγες εκατοντάδες ψήφους την Αθήνα, αλλά η μάχη δεν τέλειωσε, μάλιστα μόλις άρχισε.
Και εξ αιτίας αυτού θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω το φαινόμενο της αποχής.
Η αποχή λόγω οικονομικής αδυναμίας μετακίνησης ψηφοφόρων είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Τα δύο αστικά κόμματα χρηματοδοτούσαν με δικές τους δαπάνες ( και ενός μέρους της υπερχρέωσής τους, που ανέρχεται σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμύρια, προκειμένου να ικανοποιήσουν την εκλογική πελατεία τους ) την μετακίνηση των ψηφοφόρων-οπαδών. Ετσι πολλοί πολίτες δεν είχαν κάνει μεταδημότευση όχι μόνο λόγω των δεσμών τους με την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά γιατί έτσι εξασφάλιζαν δωρεάν μια τετραήμερη εκδρομή.
Σε αυτό πρέπει το κόμμα να απαντήσει με μια καμπάνια για μεταδημότευση των πολιτών που θα ξεκινήσει από σήμερα.
Ενας πολύ σοβαρός λόγος της αποχής είναι η πολιτική απάθεια και απέχθεια των πολιτών για τις εκλογές. Είχαμε εξάλλου και μεγάλη αποχή στην ίδια την Αθήνα.
΄Εχετε ακούσει πιστεύω την ρήση «όλοι ίδιοι είναι, βρώμικοι» παραπέμποντας στις ρεμούλες και επίσης στα ευνοημένα οικονομικά των πολιτικών σε μια περίοδο πείνας και εξαθλίωσης των ελλήνων.
Η απάντηση σε αυτό είναι η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος, η ανάρτηση των μισθών των κομματικών στελεχών, του αριθμού τους και της αναγκαιότητας επιλογής τους, ανάλογα με τα προσόντα τους και την θέση που καταλαμβάνουν, είτε ως σύμβουλοι βουλευτών είτε ως κομματικά στελέχη που αμείβονται, την τακτική εναλλαγή τους, όπου είναι δυνατόν, έτσι ώστε να μην είμαστε κάποιοι « πιο ίσοι από τους άλλους» δηλαδή να μην δημιουργήσουμε μια γραφειοκρατική κάστα, σε βάρος της φυσιογνωμίας του κόμματος μας και της στρατηγικής του για σοσιαλισμό με δημοκρατία.
Μόνο έτσι ακόμη οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν έχουμε στόχο τον δημόσιο κορβανά σε μια περίοδο που οι ίδιοι πεινούν και τα παιδιά τους ξενιτεύονται και θα μας εμπιστευθούν.
Η κατάληξη της ΔΗΜΑΡ είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής της, προσαρμογών στην κυβερνητική πολιτική. Και ποιος ξεχνάει ότι στα προεκλογικά πάνελ του 2012 ήταν οι πιο επιθετικοί συνομιλητές μας στην ανάδειξη με τον χειρότερο τρόπο της άτακτης χρεοκοπίας που θα οδηγήσουμε την χώρα. Σήμερα είναι περισσότερο συγχυσμένοι ( τα στελέχη τους εννοώ) και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε απόπειρα προσέγγισής τους.
Για την απάντηση στην φασιστική οργάνωση της Χ.Α.
Σύντροφοι, δεν αρκεί η ερμηνεία του φαινομένου και οι διαλέξεις των εκλεκτών συντρόφων μας για αυτό.
Οι αριστεροί πολίτες γνωρίζουν τα αίτια της ανάπτυξης του φασιστικού φαινομένου.
Στην πράξη όμως η ανάγνωση του πίνακα της σελίδας 2 των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών 2014 στις εργατικές γειτονιές της Αθήνας, πρέπει να μας θορυβήσει και να αναζητήσουμε τα αίτια της πτώσης μας σε αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση της Χ.Α. ( χωρίς ευθεία βεβαίως αναλογικότητα).
Γιατί δεν πείθουμε ένα ακροατήριο που κατά τεκμήριο είναι κοντά μας; Μάλλον γιατί αποτελεί μόνο ακροατήριο, με όλες τις διαστρεβλωτικές πτυχές της πραγματικότητας, που οι αντίπαλοί μας προβάλλουν. Αυτό είναι το δυστύχημα. Αδυνατούμε να τους
« εμπλέξουμε» σε μια πρακτική ανατροπής, με ανοικτές συνελεύσεις και συνακόλουθες αποφάσεις.
Η νεολαία μας δυστυχώς είναι πολύ ισχνή σε αυτές τις περιοχές, όπως και σε όλη την Ελλάδα.
Τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. ( απόστρατοι κ.λ.π.) καθώς και οι ψήφοι που πήρε στα εκλογικά τμήματα πλησίον της ΓΑΔΑ, αποδεικνύουν την σχέση της Χ.Α με το βαθύ κράτος και ταυτόχρονα οι αποκαλύψεις για την υποστήριξη της ακόμη και από τραπεζικούς κύκλους
( Βλ. άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών «Χρηματιστήριο Αξιών και Χρυσή Αυγή» που δημοσιεύθηκε μετά τις εκλογές) δίνει στίγμα για την οικονομική της υποστήριξη από μερίδα του κεφαλαίου.
Η δικαστική τους δίωξη, που εμείς την ζητούσαμε πολύ νωρίτερα και αποδεικνύαμε (με τις επερωτήσεις στην Βουλή, τα δημοσιεύματα καθώς και τις παραστάσεις βουλευτών μας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), τις την φύση της ως φασιστική συμμορία, την στιγμή που έγινε και αφού είχε ανδρωθεί για λόγους ψηφοθηρικούς από την Ν.Δ. στην ουσία τους εμφάνισε σαν αντισυστημικούς στα μάτια συμπολιτών μας και θύματα «δίωξης».
Αν στο θέμα αντιμετώπισης του φασισμού η αριστερά δεν κάνει σύμπραξη, το μέλλον είναι πολύ σκοτεινό και πρέπει να το επιδιώξουμε άμεσα, αλλιώς οι ιστορικές μας ευθύνες είναι μεγάλες.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς ανέδειξαν δυνατά στον βορρά κυρίως ακροδεξιά κόμματα με εθνοκεντρική ιδεολογία. Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον Νότο κυρίως, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ελπίδα μας αλλά το συνολικό ειδικό βάρος της είναι μικρό. Ευχάριστη έκπληξη είναι η στοίχιση των PODEMOS με την Ευρωπαϊκή Αριστερά μετά τις εκλογές.
Και είναι φανερό ότι το μέλλον μας έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου