Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μια σημαντική δήλωση του Γ. Φίσερ για την γερμανική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναδημοσιεύει ο 8

Joschka_Fischer_2014


Οι δηλώσεις του Γ. Φίσερ έγιναν στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο ίδρυμα «Bertelsmannhaus» του Βερολίνου. Συνομιλητές του ήταν ο Νέστωρ της γερμανικής ιστοριογραφίας Αουγκούστ Βίνκλερ, ο πολωνός δημοσιολόγος Άνταμ Κρετσμίνσκι και η γαλλίδα πολιτολόγος Κλαιρ Ντεμεσμέ. Το θέμα της συζήτησης: «Τι περιμένει η ανθρωπότητα από τη Γερμανία;» 
....
Στο κομμάτι ελληνικού ενδιαφέροντος, ο Γ. Φίσερ δήλωσε:


Συνολικά όμως, η πολιτική του Βερολίνου, παραμένει λανθασμένη. «Δεν μπορείς να μειώνεις τα χρέη και ταυτόχρονα να κάνεις δομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ίδιος. «Τι περιμένει δηλαδή από όλα αυτά το Βερολίνο; Να αποτύχει ο Ολάντ στη Γαλλία και έχουμε μετά τη Λε Πεν; Ή να αναλάβει ο Τσίρπας (αντί Τσίπρας) την πρωθυπουργία στην Ελλάδα; Τότε θα τον ακολουθούσαν και άλλες χώρες στη Νότια Ευρώπη. Αυτό δεν το θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο…».
«Ο Τσίπρας, όπως διαβάζω, συνέχισε ο Γ. Φίσερ, θέλει να βάλει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. Ρώτησα τη γερμανική κυβέρνηση, τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση. "Τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε" ήταν η απάντησή της. Αν όμως τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε καλά ξεμπερδέματα» είπε.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά όμως, ο κ.Φίσερ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από μια αντιπαράθεσή του με τον κ. Βίνκλερ:
Βίνκλερ: «Η Ελλάδα θα πρέπει να τύχει περαιτέρω βοήθειας μόνο υπό τον απαρέγκλιτο όρο, ότι θα κάνει δομικές μεταρρυθμίσεις – πολλές εκ των οποίων μάλιστα δεν κοστίζουν τίποτα, όπως η φορολόγηση της εκκλησίας, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη γης στην Ελλάδα, και των εφοπλιστών, που παραμένει απελπιστικά μικρή, και η βελτίωση της κρατικής διοίκησης. Σε περίπτωση που αναλάβει ο Τσίπρας πρωθυπουργός και ακυρώσει τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκλείσει αμέσως την Ελλάδα από τις γραμμές της».
Φίσερ: «Αυτό θα προκαλούσε τη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι να περιμένει ο Πούτιν τον Τσίπρα με ανοικτές αγκάλες».
  


http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18279:fisher&catid=81:kivernisi&Itemid=198




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *