Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η “Πλατφόρμα 2010” συνεχίζει κάνει την δική της πολιτική στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης...



Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η “Πλατφόρμα 2010” (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Πουλάκης) καταλαμβάνοντας τον μηχανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την προεδρική φρουρά, προσπάθησε να επιβάλει την δική της γραμμή γραμμή σύγκλισης και συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την “κεντροαριστερά”, τόσο στην συγκρότηση των εκλογικών σχημάτων όσο και στην επιλογή των υποψηφίων Περιφερειαρχών και δημάρχων. Μετά τις εκλογές και την επιτυχία της Ρ. Δούρου στην περιφέρεια αναθάρρησε, άρχισε να οικοδομεί τους δικούς της μηχανισμούς και προσπάθησε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ΟΜ που ανήκαν σε δήμους που είχαν εκλεγεί δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα πολλά και γνωστά παραδείγματα της δράσης της “πλατφόρμας 2010”, θα σταθούμε σε δύο χαρακτηριστικά αυτής της δράσης, ένα παλαιότερο και ένα πρόσφατο.

Το παλαιότερο αφορά στην δημοτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Χαλανδρίου. Η “Πλατφόρμα 2010” διαφωνούσε με την στήριξη του δημοτικής παράταξης της “Αντίστασης” στην οποία συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ (και ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές). Όπως ήταν φυσικό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα λόγο να μην στηρίζει την “Αντίσταση”. Όμως αλλιώς σκεφτόταν ο Κ. Πουλάκης και η παρέα του, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η “Αντίσταση” είναι αριστερίστικο σχήμα που δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, γιαυτό έκανε τις δικές επιλογές και αναζητώντας “ευρύτερες” συμμαχίες. Γιαυτό απευθύνθηκε στον Γιώργο Θωμά, υποψήφιο δήμαρχο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές και προσπάθησαν να επιβάλουν τις επιλογές τους μέσω της “καθοδήγησης” της ΟΜ. Ο δικός τους άνθρωπος ήταν ο υπεύθυνος της ΝΕ για την ΟΜ Χαλανδρίου, ο οποίος μέσω προσωπικών επαφών και παρασυναγωγών και κωλυσιεργίας των διαδικασιών της οργάνωσης προσπάθησε να επιβάλει την δική τους “πολιτική γραμμή”. Αποτέλεσμα, η ΟΜ Χαλανδρίου να ταλαιπωρείται πάνω από ένα χρόνο για να αποφασίσει τελικά με πιο δημοτικό σχήμα θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές. Όμως, στην ΟΜ Χαλανδρίου αυτές οι πρακτικές δεν σημείωσαν την επιτυχία που είχαν σε άλλες ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ...

Το άλλο παράδειγμα αφορά στην παραγοντίστικη και παλαιοκομματικού τύπου πρακτική του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως ένδυμα τον ΣΥΡΙΖΑ, δυναμώνει το δίκτυο των προσωπικών του πελατειακών σχέσεων. Πρόσφατα συνάντησε τον δήμαρχο Ωρωπού (περισσότερα εδώ “Συνάντηση Δημάρχου με μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ”) και “έθεσε τον εαυτό του τον εαυτό του στην διάθεση της Δημοτικής Αρχής” όπως λέει και το δελτίο τύπου που εκδόθηκε για αυτή την συνάντηση. Όμως ο σ. Μπαλάφας φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να θέσει τον τον εαυτό του στην διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγούν σε επιστολή τους μέλη των συντονιστικών των ΟΜ του Καλάμου και Καπανδριτίου:

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου, που αναρτήθηκε στις 31/10/2014 στον ιστότοπο του Δήμου Ωρωπού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Ωρωπού, κ. Θ.Ρούση, με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σ. Γ.Μπαλάφα και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Νομαρχιακής Ανατ. Αττικής σ. Σ.Καραγκούνη.

Για τη συνάντηση αυτή τα μέλη, τα συντονιστικά και οι συντονιστές των Ο.Μ. Ωρωπού, Καπανδριτίου, Καλάμου ενημερωθήκαμε μετά την πραγματοποίησή της και μόνον από το σχετικό Δ.Τ. του Δήμου Ωρωπού.
Δεν είχαμε από κανέναν καμιά ενημέρωση προηγουμένως και βεβαίως δε συμβάλαμε σε καμιά προετοιμασία της συνάντησης.

Επειδή, ως μέλη του Σύριζα, πιστεύουμε κι εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε ένα κόμμα των μελών, ένα κόμμα που δεν είναι σαν τα άλλα, ένα κόμμα που θα λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατία, θεωρούμε ότι ενέργειες σαν κι αυτή τη μυστική πρωτοβουλία, των όποιων συντρόφων, λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το κλειστό κόμμα των παραγόντων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας και τη βούληση της κοινωνίας.

Επειδή ενδεχομένως -ελπίζουμε άλλωστε- πλησιάζουν εκλογές και τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν, ας παλέψουμε για να αλλάξουμε και να δείξουμε στον κόσμο, αποτελώντας το παράδειγμα, αυτό που εκφωνεί ο ίδιος ο κόσμος μας κι ο σύντροφος πρόεδρος:

"Δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους"

Τα παραπάνω αναφέρονται με αφορμή τη συνάντηση αυτή με το Δήμαρχο, όμως εκφράζουν μια αγωνία μας που υπάρχει από καιρό, καθότι τέτοιες ή παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε αρκετές το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, ιδιαίτερα την περίοδο της προηγούμενης εκλογικής μάχης.

Οι προσωπικές και οι ομάδων στρατηγικές δεν ευνοούν την κοινή μας υπόθεση και στόχο.
Το γεγονός της συνάντησης αυτής ίσως είναι μικρό, κρύβει όμως μια κατάσταση αντιλήψεων και πρακτικών που πρέπει να αλλάξει τώρα!


Συντροφικά,
Τα μέλη των συντονιστικών των Ο.Μ. Καλάμου και Καπανδριτίου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *