Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Ένας πολύ λογικός φόρος… που πρέπει να καταργηθεί


Και όμως, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος «λογικός»!

Είναι ένας φόρος αναδιανεμητικός για μια ακόμη φορά υπέρ των πλουσίων, καθώς με τις νέες κλίμακες η μεγάλη περιουσία φορολογείται έως και 50% χαμηλότερα απ’ ότι με τον προγενέστερο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Είναι ένας φόρος αναδιανεμητικός υπέρ των πλουσίων, καθώς μάλιστα τα έσοδα από τη φορολόγηση δεν αξιοποιούνται σε κανενός είδους ανάπτυξη των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό σύστημα κλπ.), τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο με όρους βιωσιμότητας και επάρκειας σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Και, βέβαια, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα ακόμα βήμα στην κατασκευή της καθολικά πλέον υπερχρεωμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία και το κατρακύλισμα μισθών και συντάξεων, την φορολογία του πενιχρού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (με 30% ανασφάλιστους πλέον πολίτες), τα «κόκκινα δάνεια» και τις τράπεζες που από 1.1.2015 επελαύνουν απειλητικά ακόμα και για την πρώτη κατοικία. 
Η υπερχρέωση δεν είναι αποτέλεσμα, αλλά στρατηγική μιας ακραίας πολιτικής που υπερασπίζεται τα συμφέροντα ενός μειοψηφικού μέρους της κοινωνίας, διευρύνοντας συνεχώς την ψαλίδα και αντλώντας προσόδους από όπου μπορεί, απέναντι σε μια διαλυμένη και αντιπαραγωγική οικονομία. Η υπερφορολόγηση δημιουργεί την εφιαλτική «εγγύηση» αναπαραγωγής του συστήματος, υποθηκεύοντας το μέλλον και την πραγματική ζωή του μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Χτίζουν πάνω στον φόβο και την ανασφάλεια, επιδιώκουν να νομιμοποιηθούν μέσα από την ενοχή. Θα τους αφήσουμε;

απόσπασμα από το κείμενο:
της Τόνιας Κατερίνη που δημοσιεύτηκε στα "ενθέματα" της αυγής


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *