Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Το πρόβλημα των αγορών: Η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα και άλλες τοποθετήσεις

Σχολιάζει ο 8

 


Η πίεση των περίφημων "αγορών", τις προηγούμενες μέρες, μάλλον βρήκε σχετικά απροετοίμαστα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η πίεση αυτή πάντως πρέπει να εκληφθεί σαν πρόβα τζενεράλε στην πορεία προς την προεδρική εκλογή και προς τις γενικές εκλογές, εφόσον αυτές ακολουθήσουν. Το χρηματιστήριο και στο βαθμό που η εκλογή Προέδρου από το παρόν καθεστώς δεν επιτυγχάνεται και εφόσον βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβεί σε θεαματικές ανατροπές στις πολιτικές του προτάσεις, θα γράψει, το πιθανότερο, ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα. Αντίστοιχες εξελίξεις θα συμβούν και στην αγορά των ομολόγων. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμασθεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων. Η μη σωστή προετοιμασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανικό (που, μάλλον, μερικές φορές, ήδη, υπήρξε) και τελικά σε υποχωρητικότητα απέναντι στην επιθετικότητα των αγορών.

Η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα, στην ομιλία του στην Κ.Ε. (18/10/14)

Θεωρώ θετική την αναφορά του Α. Τσίπρα, στην ομιλία του στην Κ.Ε., στο πρόβλημα των αγορών. Είπε τα εξής:
"Οι αγορές είναι αγορές και κοιτούν τα συμφέροντα τους. Υποχρέωση των κυβερνήσεων, είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα των κοινωνιών"
και μετά:
"Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα.
Οι αγορές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια.
Εμείς όμως έχουμε το δικό μας στόχο"
Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου και η σωστή στάση απέναντι στο πρόβλημα των αγορών.
Βέβαια κατέληξε με το εξής, τις αναφορές του στις αγορές:
"Και ξέρουμε επίσης ότι μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές".
Αυτή η τελευταία τοποθέτηση δείχνει και τα όρια της διάθεσης σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ.  Ότι δηλαδή η ριζοσπαστικότερη επιδίωξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι "η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους". Δεν θα επιμείνω όμως, κριτικά, περισσότερο σε αυτό το σημείο.

Δυο άλλες τοποθετήσεις - άλλη λογική

Θέλω όμως να παραθέσω δυο άλλες αντιδράσεις που είναι σε διαφορετικό μοτίβο από την παραπάνω τοποθέτηση του Α. Τσίπρα, στη πίεση που εξάσκησαν οι αγορές:

- «Παράγοντας σταθεροποίησης» είναι σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη, η προοπτική των εκλογών και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καθώς εκτιμά ότι θα δημιουργήσει - όχι μόνο στη χώρα - πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για τις αγορές.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους, αλλά επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης

- Από την ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
"Παράλληλα, καίτοι γνωρίζουν βέβαια τις δημοσκοπήσεις, που από τα μέσα Σεπτεμβρίου δείχνουν σταθερά μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών... Αυτό που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους οικονομικούς κύκλους, είναι η πρόσδεση της Κυβέρνησης στο “άρμα” της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων"
Το αποκορύφωμα είναι στο τέλος αυτής της ανακοίνωσης:
"Διαβεβαιώνουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταργώντας τα Μνημόνια και αλλάζοντας την οικονομική πολιτική, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων σε ευρωπαϊκό (και όχι διμερές) επίπεδο, στο πλαίσιο ενός συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βιωσιμότητας και αειφορίας"


Πηγές:
- Ομιλία Τσίπρα:
  http://www.syriza.gr/article/id/58423/Binteo---Omilia-toy-Proedroy-toy-SYRIZA-Aleksh-Tsipra-sthn-Kentrikh-Epitroph.html#.VEO8ylfHh6g
- Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής:
  http://www.syriza.gr/article/id/58406/Anakoinwsh-toy-Tmhmatos-Oikonomikhs-Politikhs-gia-thn-yponomeysh-ths-chwras-apo-ton-SYRIZA.html#.VEO8-FfHh6g
- Τοποθέτηση Σταθάκη:
   http://www.capital.gr/news.asp?id=2132714






Πηγή:www.capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *