Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ότι θέλει, λέει ο καθένας: Ο Σταθάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει ούτε τις διοικήσεις των τραπεζών





Το χρέος φαίνεται πως προκαλεί κάποια αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιώργου Σταθάκη, και αυτή εκφράστηκε στη χθεσινή Π.Γ., από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μελών του οργάνου.
Το κλίμα ενισχύθηκε μετά τη νέα τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, που θεωρήθηκε εκτός γραμμής. Ο βουλευτής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους (Παραπολιτικά 90,1): «Θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο χωρίς να είναι στο πρόγραμμά μας η μονομερής διαγραφή του χρέους. Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, ωστόσο υπάρχει δυσφορία που γίνεται εμφανής και μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, όπως του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στις δηλώσεις των δύο οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μιχελογιαννάκης σημείωσε «πως αυτοί που μιλάνε για απόσυρση και αυτοί που μιλάνε για επιμήκυνση, ουσιαστικά μιλούν για οικονομική επιτήρηση και οικονομική κατοχή», καλώντας «να αφήσουν κατά μέρος τις αποσύρσεις και τις επιμηκύνσεις, που αποτελούν απόψεις του ΠΑΣΟΚ».
1/10/14 - Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news-room.el.home&id=449965  


Ας θυμηθούμε τι λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες:


  • Νέους κανόνες πλήρους και αποτελεσματικής εποπτείας και ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος, με στόχο τη ριζική αλλαγή της ασκούμενης χρηματοπιστωτικής πολιτικής. Τα προβλήματα που δημιουργεί το απελευθερωμένο από κάθε δημόσιο ή κοινωνικό έλεγχο καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με όρους αυτό-ρύθμισης ή τραπεζικού ανταγωνισμού.
  • Συγκρότηση κρατικού πόλου παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, με πυλώνες την Εθνική Τράπεζα, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που περνούν σε απόλυτο δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία. Με αυτόν τον πόλο, το δημόσιο ασκεί μια νέα πολιτική στην πίστη, που ευνοεί την ανάπτυξη, υποστηρίζει τις μικρομεσαίες, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο, ευνοεί την υλοποίηση ειδικών κλαδικών πολιτικών και ενισχύει τα ασθενέστερα στρώματα στη δανειοδότησή τους.
  • Εθνικοποίηση, κάθε Τράπεζας, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις και τους καταθέτες – καταθέτριές της και χρειάζεται Κρατική στήριξη (Σημείωση: Επειδή όλες οι τράπεζες χρειάστηκαν κρατική στήριξη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εθνικοποιηθούν ).
 Πηγή: http://synseola.wordpress.com/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-2/


Επίσης ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι η  πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
«Πρώτον, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος. Ο δημόσιος χαρακτήρας, όχι γιατί είμαστε λάτρεις του δημοσίου "έτσι και αλλιώς", αλλά γιατί είναι προϋπόθεση για να ασκηθούν διαφορετικές πολιτικές. Δεύτερον, η δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοδοτικού τομέα, ο οποίος να είναι έξω και πέραν από τις συστημικές τράπεζες. Μιλάω για αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού, για ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης πρωτοβουλιών οι οποίες θα στηρίζουν, θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση. Τρίτον, ίσως σημαντικότερο από όλα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων, των "κόκκινων δανείων"»
Πηγή:  http://www.matrix24.gr/2014/01/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *