Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Οι εκλογές τελείωσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μία μάχη. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει και μαζί του να νικήσει και η κοινωνία;

Στην απάντηση αυτού του ερωτήματος θέλουμε να συνεισφέρουμε με αυτή την παρέμβαση. Μια παρέμβαση που επιδιώκει την ενίσχυση του κόμματος μέσα από μία διαδικασία συζήτησης, επανεξέτασης και επανακαθορισμού (εάν ήθελε προκύψει) λειτουργιών, δράσεων και του χαρακτήρα του κόμματος.

Εντοπίζουμε, λοιπόν, συζητάμε και επιδιώκουμε αλλαγές στα παρακάτω σημεία λειτουργίας και της δράσης του κόμματος.

Εσωκομματική δημοκρατία: οι Ο.Μ. δεν έχουν στην ουσία καμία παρέμβαση στις αποφάσεις του κόμματος και οι λειτουργίες τους είναι σε μεγάλο μέρος εικονικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ των ΜΕΛΩΝ είναι κενό γράμμα. Η Κ.Ε. απλώς επικυρώνει τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας και εξωθεσμικών παραγόντων (ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των μηχανισμών & του τρόπου εκλογής της στο Συνέδριο). Ενισχύεται σταδιακά – αλλά σταθερά – ο προεδροκεντρικός χαρακτήρας του κόμματος.

Κινηματικός χαρακτήρας – Πολιτικό στίγμα κόμματος: Μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο το κόμμα είχε αγκαλιάσει,στήριζε και εμπιστευόταν τα διάφορα κινήματα. Από το συνέδριο και μετά παρατηρούμε μία αμηχανία απέναντι στα κινήματα, «στρογγύλεμα» αιτημάτων διεκδίκησης (εν όψει ανάληψης κυβέρνησης), άρνηση ανάληψης πρωτοβουλιών για ενίσχυση των αγώνων και τέλος αποδοχή της λογικής της ανάθεσης.

Φυσιογνωμία κόμματος-τρόπος άσκησης πολιτικής – επιλογή προσώπων: το κόμμα χάνει σιγά-σιγά τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Υποχωρεί στη συντηρητική λογική «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» και μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για την διαχείριση μιας κατάστασης και όχι την ανατροπή της. Αρνείται την ίδια την ιστορία του και την ανάγκη που τον γέννησε. Αγκαλιάζει πρόσωπα που κάποτε καταδίκαζε σαν παράγοντες, διαπλεκόμενους, κατεστημένης νοοτροπίας και συγχρόνως παροπλίζει (ουσιαστικά διώχνει) αγωνιστές και αγωνίστριες που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Αυτή η πρακτική δεν έχει σχέση με την δική μας αριστερά.

θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω

Τον ΣΥΡΙΖΑ των κινημάτων
Τον ΣΥΡΙΖΑ των κοινωνικών ανατροπών
Τον ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς
Τον ΣΥΡΙΖΑ της συντροφικότητας και ανιδιοτέλειας

Με ερέθισμα τις παραπάνω σκέψεις καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να προβληματιστούν να έρθουν να συζητήσουμε για όλα αυτά και όλα όσα νομίζουν.

Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 ώρα 11.00 πμ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ (Πανεπιστημίου 56 – Μέγαρο Έρμής)


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *