Ποιοί είμαστε


ΑΝΕNTAXΤΟΙ ΕΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

Με την υποψηφιότητά μας για την ΚΕ με χωριστό ψηφοδέλτιο, ανοίγουμε μέτωπο δημοκρατίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

1. Καταρχήν ενάντια στην επιβολή σταυροδοσίας, σε ύψος 30% επί των εκλεγομένων στην ΚΕ, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής καταστατικού, όπως αναπτύχθηκε από τον σ. Κορωνάκη. Η πρότασή μας, για περιορισμό του ποσοστού σταυροδοσίας στο 10% (20 σταυροί), με στόχο το αναλογικότερο αποτέλεσμα, αναπτύχθηκε με σαφήνεια από τον σ. Αγγελόπουλο, αλλά και από συντρόφους που δεν μετέχουν στο ψηφοδέλτιό μας (όπως ο σ. Γλέζος και ο σ. Μανιός) και ως γνωστόν απορρίφθηκε. Πρόκειται για επιβολή σκληρού πλειοψηφικού συστήματος στην ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αμφισβητούν ή ότι δεν αντιλαμβάνονται το πώς συμβαίνει αυτό.

Δεν είναι ώρα ούτε και ο ρόλος του παρόντος κειμένου για ανάπτυξη ενός απλού ζητήματος εκλογικής λογιστικής. Παραπέμπουμε όσους αμφιβάλλουν στην ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην Συνδιάσκεψη του περασμένου Δεκέμβρη: κατώφλι για την εκλογή των συντρόφων του Ενιαίου Ψηφοδελτίου (στο οποίο μετείχαμε αρκετοί από μας) ήταν ένας αριθμός περί τους 200, δεκαπενταπλάσιος του αναλογικού εκλογικού μέτρου (των 13 περίπου σταυρών)! Ποιοι, εκτός όσων συμμετέχουν σε εκλογικούς μηχανισμούς, έχουν δυνατότητα να συγκεντρώνουν τέτοιους αριθμούς σταυρών;

2. Το σύστημα των εκλογικών μηχανισμών, με τις γνωστές στοχευμένες λίστες σταυροδότησης, όπως εκδηλώθηκε σε ευρεία έκταση σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, δεν πλήττει μόνο όσους απορρίπτουν την υιοθέτησή του. Πλήττει την ίδια την καρδιά του πλουραλισμού, που αποτελεί κοινή διακήρυξη όσων μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποβιβάζει την απαραίτητη και επιθυμητή ανάπτυξη τάσεων, ρευμάτων, συλλογικών προτάσεων και ιδεών, σε πόλεμο μηχανισμών, χωρίς πραγματικό πολιτικό αντίκρισμα. Οι διαφορές αποκτούν εξωπραγματικά μεγάλες διαστάσεις, επινοούνται ή κουκουλώνονται με τρόπο διασπαστικό ή εικονικά ενωτικό, προκειμένου να επιτυγχάνονται εκλογικές επιδιώξεις.

3. Η πρόταση του σ. Τσίπρα για τα χωριστά ψηφοδέλτια, που έγινε αποδεκτή στο Συνέδριο, κατά τη γνώμη μας παραπέμπει, με τρόπο εσφαλμένο, στο δίλημμα: ή μαζί μου ή εναντίον μου. Δεν το δεχόμαστε. Δεν αντιστοιχεί ούτε στην ποιότητα, ούτε στην ένταση των υπαρκτών διαφορών στις απόψεις που αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο διάλογος στην πραγματικότητα έχει ενωτικό πρόσημο. Αυτό δεν θα έπρεπε να εξαρτάται μόνο από τις ιδιαίτερες επιθυμίες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ενωτική απαίτηση της περσινής λαϊκής ετυμηγορίας, που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως την βασική απάντηση, στο δίλημμα της κοινωνίας, όπως ορθά το έθεσε ο Πρόεδρος στην εναρκτήρια εισήγησή του: «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Πρέπει να το σεβαστούμε και να μην ενδώσουμε στη λογική του ανταγωνισμού στο εσωτερικό μας, την στιγμή μάλιστα που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε χαρακτηριστικά ενιαίου φορέα. Αυτή η ενωτική απάντηση αποτελεί την μόνη μεγάλη ελπίδα για όσους αγωνίζονται ενάντια στην μνημονιακή καταστροφή.

Δεν είμαστε όμως και διατεθειμένοι να αποδεχτούμε το δίλημμα του μαντριού και του λύκου. Με την χωριστή μας κάθοδο θέλουμε να αποκαλύψουμε πού οδηγεί η λογική της διαπάλης των μηχανισμών, αλλά και να απορρίψουμε τους εκβιασμούς που συνεπάγεται.

4. Σε αυτό το σύντομο σημείωμα, οφείλουμε να αναφερθούμε στη σοβαρή ευθύνη του Προεδρείου του Σαββάτου, όσον αφορά την επίμονη άρνησή του να θέσει το θέμα της σταυροδοσίας, πριν από την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, με το σκεπτικό «να δούμε πρώτα τους υποψηφίους και μετά να καθορίσουμε τους κανόνες εκλογής»! Πρόκειται για διαδικασία που δεν αναλογεί στις υποσχέσεις μας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Αριστερά και στην κοινωνία. Θα ήταν ίσως ανήκουστη, ακόμα και για αρχαιρεσίες περιθωριακού σωματείου. Ασφαλώς, προδικάζει και τη μορφή της καθόδου. Γιατί ο κατακερματισμός των ψηφοδελτίων αποτελεί την μοναδική δυνατότητα για αναλογική εκπροσώπηση απέναντι στην λίστα με το σκληρό πλειοψηφικό σύστημα σταυροδοσίας του 30%.

Ανένταχτοι σε μηχανισμούς επιβολής, επιμένουμε στο σοβαρότατο πρόβλημα που γεννά η ύπαρξη και η ανάπτυξή τους. Απορρίπτουμε την κατασκευή πλατφορμών ή την επινόηση εξωπραγματικών διαφορών, σε κατευθύνσεις όπου στην πραγματικότητα συγκλίνει ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη δράση μας όμως στην κοινωνία και με τη συμμετοχή μας στον φορέα, θα επιμείνουμε να αντιμετωπιστεί ολόπλευρα το πρόβλημα της δημοκρατίας εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε ο «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» να πάψει να έχει ακόμα, μέλη χωρίς φωνή.

14.07.2013

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *